Iz obrazovanja

Milanović čestitao uspješnim mladim informatičarima na međunarodnim natjecanjima

03.10.2024 07:10 ZAGREB, 2. listopada 2024. (Hina) - Predsjednik RH Zoran Milanović primio je izaslanstvo Hrvatskog saveza informatičara i čestitao mladim osvajačima medalja na međunarodnim natjecanjima, a iz Saveza su upozorili na potrebu većeg ulaganja u opremu i podršku mladim talentima kako bi se uspješna tradicija nastavila. 
Na sastanku se razgovaralo o postignutim rezultatima i izazovima s kojima se susreću mladi informatičari te planovima za budući razvoj informatičkog obrazovanja u Hrvatskoj, priopćeno je u srijedu iz predsjednikova Ureda. Na 36. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi održanoj u rujnu u egipatskom gradu Aleksandriji mladi hrvatski informatičari osvojili su četiri brončane medalje. Među članovima tima koji su osvojili medalje na olimpijadi bili su učenici zagrebačke XV. gimnazije D. H., N. V. , J. C.  i L. T. 

Na finalu Međunarodnog svjetskog natjecanja u programiranju održanom u rujnu u Astani u Kazahstanu, tim Sveučilišta u Zagrebu osvojio je titulu Europskog prvaka, kao i nagradu za najbrže riješeni zadatak. Pobjednički tim činili su studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah i Patrick Pavić, pod stručnim vodstvom Ivana Paljka.Maša Dobrić je osvojila srebrnu medalju na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke, a Ivo Pavičić srebrnu medalju na Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi.

Tijekom sastanka, tajnik Hrvatskog saveza informatičara Krešimir Malnar istaknuo je važnost kontinuiranog ulaganja u edukaciju mladih informatičara i razvoj tehnoloških vještina koje su ključne za budućnost. U tom smislu, istaknujo je kako je, unatoč zapaženim uspjesima na međunarodnoj sceni, potrebno više ulagati u opremu i podršku mladim talentima kako bi se nastavila uspješna tradicija. Također, naglašena je važnost osiguravanja adekvatnih resursa za pripreme učenika za natjecanja, kao i za razvoj novih projekata u području računalnih znanosti.

Predsjednik Milanović je naglasio važnost poticanja mladih informatičkih talenata te izrazio želju da mladi informatičari nakon školovanja ostanu u Hrvatskoj i svojim znanjem doprinesu daljnjem tehnološkom razvoju zemlje. U izaslanstvu su bili i stručni i odgovorni voditelji hrvatskih timova na različitim olimpijadama Nikola Dmitrović, Fran Babić, Iva Tadić i Josip Klepec.

Hrvatski savez informatičara, osnovan 1985. godine, nacionalni je strukovni savez udruga tehničke kulture koji djeluje kao nestranačka udruga civilnog društva, a središnja mu je zadaća rad s mladim informatičarima kroz pružanje stručne podrške, organizaciju državnih prvenstava, kampova i škola za mlade informatičare te pripremu za međunarodna natjecanja.