Dnevne novosti

Ministar Bačić: Učinci zakona o ograničavanju prenamjene stanova u 2026. i 2027.

20.09.2024 07:25 ZAGREB, 19. rujna 2024. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić kazao je u četvrtak kako bi se tijekom 2026. i 2027. godine mogli ocijeniti učinci zakona kojim Vlada, uz ostalo, namjerava ograničiti prenamjenu stanova u turističke apartmane i osigurati priuštivo stanovanje.
„Tijekom 2026. i 2027. moći ćemo sa sigurnošću reći da smo se dobro odredili ili da nešto nismo dobro iskalibrirali“, rekao je Bačić u saborskoj raspravi o Prijedlogu zakona o upravljanju i održavanju zgrada kojim se namjerava ograničiti prenamjena stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja. Odgovarajući HDZ-ovu Tomislavu Šuti, najavio i da bi za 15-ak dana trebao biti predstavljen Nacionalni plan stambene politike do 2030., uz koji će ići i dva akcijska plana, prvi za razdoblje 2025.- 2027., a drugi za razdoblje 2028.-2030. „Tijekom provedbe prvog akcijskog plana moći ćemo mjeriti jesmo li uspjeli, jesu li  mjere pogođene“, kazao je.

HDZ-ovi zastupnici redom su hvalili zakon, dok su oporbeni su podržali uvođenje reda u stanovanje, ali i ocijenili da se zakon može doraditi. Bačić im odgovara da današnja rasprava nije kraj rasprave o zakonu te da će Vlada poslušati zastupničke primjedbe i sugestije. Referirajući se na predviđene kazne za vlasnike stanova koji će samovoljno ugrađivati klime na fasade, Marija Lugarić upozorava kako ima zgrada koje su takve da ne mogu staviti klimu, a da nisu u prekršaju. Bačić kaže da je cilj spomenute odredbe da se zaustavi bespravno postavljanje uređaja. Postoje krovišta na koja se klime mogu staviti, prenosivi uređaji i slično, naveo je. Ivica Ledenko (Most) pita zašto vlasnici stanova za raspolaganje svojim vlasništvom moraju tražiti dozvolu sustanara, kad Ustav govori o nepovredivosti vlasništva. Pišući zakon, konzultirali smo pravne stručnjake, odgovara mu ministar i dodaje da sloboda ima ograničenja. „Sloboda mahanja vaših ruku prestaje gdje počinje moj nos“, kazao mu je. Marijanu Puljak (Centar) zanima postoji li plan kako aktivirati državne nekretnine kojih petina nije u funkciji. Ministar kaže kako njegovo Ministarstvo ne upravlja svim prostorima, ali da ih ima najviše, oko 9000 stanova u vlasništvu države.

Franković: Problem može postati "eksplozija" broja apartmana

Nešto manje od 2000 tih stanova u ovom trenutku nije u funkciji stanovanja, jer su neuređeni, oštećeni, kazao je Bačić dodavši kako je u protekloj godini opremljeno i u funkciji 157 državnih stanova. Kad je riječ o kratkoročnom najmu, Dalibor Paus (IDS) drži da treba inzistirati da se zakonima o turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti za postojeće kategorizirane objekte propiše obveza rekategorizacije u nekom srednjoročnom roku. Danas imamo rašomon unutra gradskih jezgri, objasnio je. Bačić kaže da predloženi zakon nije imao ambiciju regulirati turističku djelatnost, nego je išao za tim da vodi računa o priuštivom stanovanju i kvaliteti stanovanja u višestambenim zgradama. Ono što može postati problem kod uvođenja ovog zakona je „eksplozija“ broja apartmana idućih mjeseci, do usvajanja zakona, upozorava Mato Franković (HDZ) i pita  može li se izvan snage staviti Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvo, a koji, kaže, omogućuje da stan postane apartman. Ministar Bačić odgovara da do kraja godine  nema puno većeg broja zahtjeva za registracijom apartmana, nego obično. "U ovoj će se godini prenamijeniti oko 50 tisuća stambenih jedinica. Gdje bi tome bio kraj ako ne stanemo, a ovim zakonom ćemo to zaustaviti", poručio je ministar.