U središtu

Nacrt prijedloga Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama

24.06.2024

U pravnom sustavu Republike Hrvatske, pravilnici koji reguliraju pedagošku dokumentaciju i evidenciju u školskim ustanovama imaju ključnu ulogu u osiguravanju standardiziranog praćenja obrazovnog procesa.

Uvod

Uvođenje novog Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama predstavlja korak naprijed u modernizaciji obrazovnog sustava Republike Hrvatske. Nacrt prijedloga novog Pravilnika, donosi se na temelju ažuriranih zakonskih odredbi i donosi brojne promjene i unapređenja u upravljanju pedagoškom dokumentacijom, praćenju učenika i izdavanju javnih isprava. Ovaj članak pruža analizu ključnih dijelova Nacrta prijedloga novog Pravilnika, raspravlja o njegovim pravnim i operativnim implikacijama te zaključuje o njegovom značaju za obrazovni sustav.

Opće odredbe

Nacrt prijedloga novog Pravilnika detaljno propisuje sadržaj i oblik pedagoške dokumentacije, evidencije i javnih isprava. Njime se uvode precizne definicije i proširuje obuhvat dokumentacije. Škole koje provode nastavu na jeziku i pismu nacionalnih manjina sada su obvezne voditi dvojezičnu dokumentaciju. Također, škole koje provode međunarodne i alternativne programe moraju voditi dodatnu pedagošku dokumentaciju i evidenciju, sukladno standardima tih programa. Ove odredbe osiguravaju inkluzivnost i prilagodbu obrazovnog sustava specifičnim potrebama različitih skupina učenika.

Pedagoška dokumentacija i evidencija

Matična knjiga i e-Dnevnik

Matična knjiga i e-Dnevnik su temeljni alati za praćenje učenika tijekom njihovog obrazovanja. Nacrt prijedloga novog Pravilnika proširuje sadržaj Matične knjige kako bi uključio dodatne podatke o darovitim učenicima, učenicima s teškoćama u razvoju i specifične programe potpore koje učenici primaju. e-Dnevnik je također proširen i sada obuhvaća dodatne evidencije za učenike na bolničkom liječenju, učenike u međunarodnim i alternativnim programima te učenike koji pohađaju programe strukovnog obrazovanja. Ove promjene omogućuju sveobuhvatnije i detaljnije praćenje obrazovnog napretka učenika.

Dnevnik rada odgojne skupine u učeničkom domu

Dnevnik rada odgojne skupine u učeničkom domu sada sadrži detaljne podatke o učenicima, uključujući podatke o uspjehu, sudjelovanju u slobodnim aktivnostima, pedagoškim mjerama, izostancima i bilješkama o posebnim zapažanjima. Ova evidencija omogućuje stručnim radnicima bolje praćenje i podršku učenicima tijekom njihovog boravka u učeničkom domu.

Upisnica i ispisnica

Nacrt prijedloga novog Pravilnika uvodi detaljnije zahtjeve za Upisnicu i Ispisnicu. Upisnice sada uključuju specifične podatke o programima obrazovanja, izboru stranih jezika i izbornih predmeta, te dodatne informacije o socijalnom statusu učenika i njihovih roditelja. Ispisnice sadrže podatke o razlozima ispisa, podacima o novoj školi i izjavi roditelja/skrbnika. Ove promjene osiguravaju precizniju evidenciju i praćenje učenika prilikom upisa i ispisa iz školskih ustanova.

Svjedodžbe i ostale javne isprave

Razredna svjedodžba

Razredna svjedodžba je javna isprava koja se izdaje učeniku na završetku svakog razreda osnovne i srednje škole. Novi pravilnik uvodi dodatne elemente u razrednu svjedodžbu, uključujući naziv nastavnoga predmeta, ocjenu uspjeha, opći uspjeh učenika i aritmetičku sredinu ocjena. Također, uvodi se kvalificirani pečat škole i QR kod na elektroničkim svjedodžbama, što omogućuje jednostavniju provjeru autentičnosti.

Svjedodžba o završnome radu i svjedodžba o državnoj maturi

Svjedodžba o završnome radu i svjedodžba o državnoj maturi sada sadrže dodatne sigurnosne elemente, uključujući vodeni znak, BAR kodove i kvalificirani pečat škole. Ovi elementi osiguravaju visoku razinu zaštite protiv krivotvorenja i zlouporabe.

Digitalizacija i sigurnost podataka

Jedna od ključnih promjena u novom pravilniku je proširenje digitalizacije pedagoške dokumentacije. Uvođenjem Digitalnog registra svjedodžbi, kojeg vodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET, osigurava se centralizirana evidencija i pohrana svih izdanih isprava. Ova promjena povećava sigurnost podataka i smanjuje mogućnost zlouporabe, te omogućuje bržu i lakšu provjeru autentičnosti javnih isprava.

Zaključak

Nacrt prijedloga novog Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama donosi značajne promjene i unapređenja u vođenju pedagoške dokumentacije. Prošireni i detaljniji sadržaji Matične knjige i e-Dnevnika, uvođenje dodatnih evidencija i sigurnosnih elemenata u javne isprave te povećana digitalizacija i sigurnost podataka, osiguravaju učinkovitije i transparentnije praćenje obrazovnog procesa. Prijedlog novog Pravilnik reflektira suvremene potrebe obrazovnog sustava i predstavlja važan korak ka modernizaciji i prilagodbi obrazovnog sustava novim izazovima i zahtjevima.

Javno savjetovanje otvoreno je od 18. lipnja 2024. do 18. srpnja 2024. godine i dostupno je na portalu eSavjetovanja, na poveznici.

Željko Čižmek, mag. act. soc.