U središtu

Prijedlog Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025.

10.05.2024

Na temelju članka 22. stavka 7. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ministar znanosti i obrazovanja donosi Odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. U javnom savjetovanju je do 07. svibnja 2024. godine bio Prijedlog Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. (u nastavku teksta: Odluka).

Odlukom se utvrđuje postupak i način upisa učenika, broj upisnih mjesta u razrednim odjelima prvih razreda srednjih škola, rokovi za prijavu i upis, te ostali uvjeti i postupci za upis učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025.

Naime, u I. razred srednje škole učenici se upisuju u skladu s ovom Odlukom i Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole (Narodne novine, broj: 49/15., 47/17., 109/16. i 39/22).

Učenici se prijavljuju i upisuju u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. elektroničkim načinom preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (u nastavku teksta: NISpuSŠ) https:// srednje.e-upisi.hr , a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole.

Planirani broj upisnih mjesta u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025.


U I. razred srednjih škola Republike Hrvatske u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2024./2025. planira se broj upisnih mjesta za ukupno 48.135 učenika u 2.180 razrednih odjela.

U srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave, te jedinice područne (regionalne) samouprave u I. razred redovitog obrazovanja planira se broj upisnih mjesta za ukupno 45.551 učenika u 2.056 razredna odjela:

1) u gimnazijske programe 11.288 učenika u 455 razrednih odjela ili 24,78 %;

2) u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine 18.865 učenika u 830 razrednih odjela ili 41,42 %;

3) u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine 6.779 učenika u 300 razrednih odjela ili 14,88 % ;

4) u programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine 5.001 učenika u 215 razrednom odjelu ili 10,98 %;

5) u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina 1.261 učenika u 52 razrednih odjela ili 2,77 %;

6) u programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme 109 učenika u 9 razrednih odjela ili 0,24 %;

7) u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 890 učenika u 106 razrednih odjela ili 1,95 %;

8) u programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1.358 učenika u 89 razrednih odjela ili 2,98 %.

U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti u I. razred redovitog obrazovanja planira se mogućnost upisa za 895 učenika u 38 razrednih odjela. 

U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe, u I. razred planira se mogućnost upisa za 1.689 učenika u 86 razredna odjela.

Tijela koja sudjeluju u provedbi elektroničkih prijava i upisa u srednje škole

U postupku provedbe elektroničkih prijava i upisa u srednje škole pripremne i druge radnje provode upisna povjerenstva osnovnih i srednjih škola, upravni odjeli nadležni za obrazovanje u županijama, odnosno Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba, Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Ministarstvo turizma i sporta.

Upisna povjerenstva dužna su biti dostupna tijekom cijeloga trajanja upisnoga postupka.

Sve osobe uključene u organizaciju i provođenje postupka elektroničkih prijava i upisa u srednje škole dužne su čuvati tajnost podataka, a o čemu potpisuju izjavu čiji obrazac propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Upisni rokovi

Učenici će se prijavljivati za upis i upisivati u I. razred srednjih škola u školskoj godini 2024./2025. u ljetnome i jesenskome upisnom roku.

Ljetni upisni rok

 

Jesenski upisni rok



Natječaj za upis učenika

Natječaj za upis učenika objavljuje se najkasnije do 20.lipnja 2024. godine na mrežnim stranicama srednje škole i osnivača.

Sve uvjete koje srednja škola propisuje natječajem za upis, kao i ostale uvjete važne za nastavak obrazovanja u pojedinim obrazovnim programima, srednja škola dužna je unijeti u NISpuSŠ najkasnije do propisanoga datuma za početak prijava obrazovnih programa.


Prijava i upis učenika u srednju školu


Učenici koji osnovno obrazovanje završavaju kao redoviti učenici osnovne škole u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2023./2024., prijavljuju se u NISpuSŠ u skladu s postupcima opisanima na mrežnoj stranici https:// srednje.e-upisi.hr

Učenici koji osnovno obrazovanje ne završavaju kao redoviti učenici osnovne škole u Republici Hrvatskoj (kandidati koji osnovno obrazovanje završavaju ili su završili u inozemstvu ili drugim obrazovnim sustavima; kandidati koji su se ispisali, te žele ponovno upisati prvi razred; kandidati koji su prethodne školske godine završili osnovno obrazovanje u Republici Hrvatskoj, ali se nisu upisali u srednju školu) prijavljuju se Središnjem prijavnom uredu na način opisan na mrežnoj stranici https:// srednje.e-upisi.hr

Učenicima koji se žele upisati u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025., a stekli su svjedodžbe koje nisu izdane u Republici Hrvatskoj, na temelju Zakona o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija "(Narodne novine", broj 69/2022.) postupak priznavanja završenoga osnovnog obrazovanja u inozemstvu, radi pristupa srednjem obrazovanju u Republici Hrvatskoj, provodi Agencija za odgoj i obrazovanje, u okviru središnjeg prijavnog postupka.

Postupci potvrđivanja (zaključavanja) lista prioriteta s konačnom listom prioriteta učenika opisani su na mrežnoj stranici https:// srednje.e-upisi.hr

Na temelju javne objave konačnih ljestvica poretka učenika u NISpuSŠ-u, učenik ostvaruje pravo upisa u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025.

Iznimno, učenici koji se upisuju u programe obrazovanja za koje je potrebno dostaviti dokumente o ispunjavanju posebnih uvjeta iz natječaja za upis (dokazivanje zdravstvene sposobnosti kandidata za obavljanje poslova i radnih zadaća u odabranom zanimanju i sl.) te učenici koji su ostvarili dodatna prava za upis, ostvaruju pravo upisa u srednju školu u školskoj godini 2024./2025. nakon dostave navedenih dokumenata u predviđenim rokovima, što u NISpuSŠ-u potvrđuje srednja škola u kojoj učenik ostvaruje pravo upisa sukladno konačnoj ljestvici poretka. Navedeni dokumenti mogu se donijeti osobno ili dostaviti elektroničkim putem. Učenici koji ne dostave navedenu dokumentaciju u propisanim rokovima gube pravo upisa ostvarenog u ljetnome upisnom roku, te se u jesenskome roku mogu kandidirati za upis u preostala slobodna upisna mjesta.

Učenik svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na obrascu (upisnici) dostupnom na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a ( https:// srednje.e-upisi.hr , koji je dužan donijeti osobno ili dostaviti elektroničkim putem u srednju školu u propisanim rokovima.

Nakon što učenik potvrdi svoj upis vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na obrascu (upisnici) i dostavi ga srednjoj školi, učenik je upisan u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. Ako učenik zbog opravdanih razloga nije u mogućnosti u propisanim rokovima dostaviti potpisan obrazac (upisnicu) za upis u I. razred, dužan ga je donijeti osobno ili dostaviti elektroničkim putem njegov roditelj/skrbnik ili opunomoćenik.

Kandidatima koji osnovno obrazovanje završavaju u inozemstvu nakon ljetnog upisnog roka, omogućit će se u jesenskom roku upis u programe obrazovanja čija je upisna kvota popunjena u ljetnom upisnom roku. Navedeno će se omogućiti ako su ostvarili jednak ili veći broj bodova potrebnih za upis od zadnjeg učenika koji je ostvario pravo upisa u taj program u ljetnom upisnom roku. Upis navedenih kandidata provodi nadležno Ministarstvo.

Naknade za povećane troškove obrazovanja

Za pojedine programe obrazovanja mogu se utvrditi povećani troškovi obrazovanja. Odluku o iznosu participacije roditelja/skrbnika učenika, te cijeni obrazovanja za svaku godinu obrazovanja donosi školski odbor, uz suglasnost osnivača školske ustanove, a objavljuje u natječaju za upis učenika u I. razred i NISpuSŠ-u. 

Škola može potpuno ili djelomično osloboditi učenika od obveze plaćanja povećanih troškova obrazovanja. Odluku o oslobađanju od plaćanja donosi školski odbor na prijedlog ravnatelja, te uz suglasnost osnivača.

Bernard Iljazović