Dnevne novosti

EP odredio sastave odbora, najviše hrvatskih zastupnika u Odboru za vanjsku politiku

22.07.2024 07:15 STRASBOURG, 19. srpnja 2024. (Hina) - Europski parlament je u petak odredio sastave svojih 20 odbora i četiri pododbora, a hrvatskih europarlamentaraca najviše će biti u odboru za vanjsku politiku.

Nakon što je u srijedu  Europski parlament (EP) utvrdio broj i veličinu svojih odbora i pododbora u petak je objavio i njihove sastave. Hrvatski europarlamentarci će, kao i u prethodnom sazivu, najzastupljeniji biti kao članovi i zamjenski članovi u Odboru za vanjske poslove (AFET), gdje će ih biti četvero.

Odbor AFET nema zakonodavne ovlasti, ali definira stav Parlamenta u vanjskopolitičkim pitanjima koji se na razini Komisije uglavnom uvažava. Hrvatskih eurozastupnika, međutim, više nema u važnom Odboru za poljoprivredu sa zakonodavnim ovlastima gdje su u prethodnom sazivu kao zamjenski članovi radila dva hrvatska europarlamentarca, SDP-ov Tonino Picula i Ladislav Ilčić iz Hrvatskih suverenista. Odbori rade na sastavljanju i izmjeni zakonodavnih prijedloga i izvješćima o vlastitoj inicijativi te glasanju o njima, kao i na održavanju rasprava s predstavnicima Vijeća i Komisije, saslušanjima s vanjskim stručnjacima i organizaciji misija za utvrđivanje činjenica, a imat će ključnu ulogu u predstojećim saslušanjima kandidata za povjerenike.

Sastavi izaslanstava Europskog parlamenta još nisu objavljeni. Idućeg tjedna se trebaju održati konstituirajući sastanci odbora na kojima će biti izabrani njihovi predsjednici i potpredsjednici. Iako bi podjela čelnih mjesta u Odborima načelno trebala odražavati zastupljenost različitih političkih skupina iz te podjele najvjerojatnije će biti isključeni predstavnici dvije novouspostavljene krajnje desne grupe, Domoljubi za Europu i Europa suverenih nacija. Centristički klubovi u EP-u uspostavili su takozvani "sanitarni kordon" prema krajnjoj desnici koju su već isključili iz podjele mjesta potpredsjednika Europskog parlamenta te će svojim glasovima najvjerojatnije isto učiniti i u odborima.

Hrvatska ima četiri nova eurozastupnika koji nisu bili članovi prethodnog saziva, no HDZ-ov Davor Ivo Stier već je bio član parlamenta od 2013. do 2016. u 7. i 8. sazivu EP-a. Stier će u ovom sazivu biti član Odbora za vanjske poslove (AFET) i zamjenski član u Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE). On i još petero HDZ-ov eurozastupnika članovi su zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP). Njegova stranačka kolegica Nikolina Brnjac (HDZ, EPP) bit će članica Odbora za promet i turizam (TRAN) i zamjenska članica Odbora za regionalni razvoj (REGI). Hrvatski zastupnik u klubu Zelenih Gordan Bosanac član je Odbora za regionalni razvoj (REGI) i zamjenski član Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) te Odbora za predstavke (PETI). Zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica (klub Europskih konzervativaca i reformista, ECR) bit će član Odbora za ekonomsku politiku (ECON) i Odbora za ribarstvo (PECH) te zamjenski član u Odboru za kulturu (CULT) i Pododboru za sigurnost i obranu (SEDE). Hrvatski zastupnici koji su bili u prethodnom sazivu Parlamenta uglavnom će nastaviti rad u svojim dosadašnjim odborima.

Sunčana Glavak (HDZ/EPP) izabrana je za zamjenicu koordinatora u Odboru za kulturu i obrazovanje (CULT)

Četvero SDP-ovih eurozastupnika u klubu Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (S&D) bili su zastupnici i u prethodnom sazivu. Biljana Borzan bit će, kao i u 9. sazivu, članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) te zamjenska članica u Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). Romana Jerković Kraljić je članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) te Pododbora za javno zdravlje (SANT) i zamjenska članica u Odboru za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL). Predrag Fred Matić član je Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost (FEMM) i zamjenski član u Odboru za vanjske poslove (AFET). U prethodnom sazivu bio je član Odbora za ribarstvo i Odbora za kulturu i obrazovanje. Tonino Picula  će kao i tijekom prethodnih mandata u EP-u raditi u Odboru za vanjske poslove (AFET) a bit će i zamjenski član u Pododboru za sigurnost i obranu (SEDE).

I dosadašnji zastupnici HDZ-ove grupe zastupnika, najbrojnije hrvatske stranačke skupine koja djeluje u najvećem zastupničkom klubu od 188 EPP-ovih zastupnika, uglavnom su zadržali svoja primarna područja rada. Željana Zovko ponovno je članica Odbora za vanjske poslove (AFET) i Odbora za ribarstvo (PECH). Zamjenska je članica u Odboru za međunarodnu trgovinu (INTA) i Pododboru za sigurnost i obranu (SEDE). Karlo Ressler član je Odbora za proračune (BUDG) u kojem je i koordinator svoje skupine, te zamjenski član u Odboru za proračunski nadzor (CONT) i u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE). Sunčana Glavak članica je Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) i zamjenska članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). EPP ju je izabrao i za zamjenicu svog koordinatora u Odboru CULT. Tomislav Sokol član je Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i zamjenski član u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), Odboru za ustavna pitanja (AFCO) te Pododboru za javno zdravlje (SANT) gdje ga je njegova skupina (EPP) ponovno izabrala za koordinatora.