Dnevne novosti

Francuski zastupnici ponovno izabrali Macronovu saveznicu Braun-Pivet

19.07.2024 07:02 PARIZ, 18. srpnja 2024. (Hina/Reuters) - Zastupnici u Narodnoj skupštini Francuske u četvrtak su centrističkoj političarki Yaël Braun-Pivet, odanoj saveznici predsjednika Emmanuela Macrona, dodijelili drugi mandat na mjestu predsjednice u tijesnoj pobjedi nad kandidatom ljevice.

Braun-Pivet je osvojila 220 glasova, dok je njezin glavni suparnik, iskusni komunistički zastupnik André Chassaigne, dobio 207 glasova u izbornoj utrci koja je zahtijevala tri kruga glasovanja.

Donji dom parlamenta sastao se prvi put nakon izbora koji nisu donijeli jasan rezultat ovog mjeseca i na kojima je ljevičarska Nova narodna fronta (NFP) neočekivano bila prva, ispred Macronovih centrista i krajnje desnice Marine Le Pen, ali nijedna grupa nije osvojila većinu. Biranje predsjednika donjeg doma parlamenta obično je formalnost, no ovoga puta vođenje parlamenta dobilo je veću važnost, s oslabljenim Macronom i puno neizvjesnosti oko toga tko će formirati sljedeću vladu i koliko bi ona mogla biti učinkovita.

Braun-Pivet (53) bila je kandidatkinja koju je predložila Macronova skupina Zajedno. Ta skupina želi postići dogovor s drugim mainstream strankama o formiranju vlade koja bi mogla uključivati neke od NFP-a, ali isključiti radikalnu ljevicu. Nakon imenovanja predsjednika parlamenta u četvrtak, pozornost će se vratiti na to tko će voditi vladu. Centristički premijer Gabriel Attal podnio je ostavku, ali za sada ostaje na dužnosti privremenog predsjednika vlade. Privremena vlada mogla bi ostati i za Olimpijske igre, čiji je Pariz domaćin od 26. srpnja do 11. kolovoza, a možda i nakon toga.