Iz obrazovanja

Sindikat Preporod prosvjedom upozorenja tražio početak pregovora o GKU

20.09.2024 15:04 ZAGREB, 20. rujna 2024. (Hina) - "Pregovori odmah", poruka je s prosvjednog skupa upozorenja Školskog sindikata Preporod, održanog ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih sa zahtjevom za započinjanje pregovora o granskom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama.
Predsjednik Preporoda Željko Stipić izjavio je da se punih 30 mjeseci nakon isteka granskih kolektivnog ugovora i 15 mjeseci njihova traženja za početak pregovora ništa ne događa te da je poruka okupljenih sindikalnih povjerenika grada Zagreba - "pregovori odmah". "Čim počnu pregovori neće biti razloga za iskazivanje nezadovoljstva", dodao je Stipić na prosvjednom skupu na kojem se okupilo 50-tak prosvjednika.

Čelnik Preporoda kaže kako očekuju da će to dovesti do dokumenta koji regulira 15 materijalnih prava, među kojima i mnoga nematerijalna. Među materijalnima su rad u kombinaciji s djecom s poteškoćama, zaposlenici koji rade u više škola, izletnina i mnoga druga, pojasnio je Stipić. Vezano za mogući početak pregovora napomenuo je da su kolege iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja dobili poziv za 26. rujna.

Sindikalac Stipić je podsjetio kako su zajedno najavili današnji prosvjed, no da su iz Nezavisnog sindikata dobili poziv, ali Preporod nije i očekuje ga. Čim dođe poziv bit ćemo za pregovarački stolom, ali dok se to ne dogodi bit ćemo na ulici i trgovima, najavio je predsjednik Školskog sindikata Preporod. Na idući prosvjed, kaže Stipić, doći će članovi 105 podružnica, a nakon toga ako bude potrebno iz cijele Hrvatske. Ustvrdio je da je kolektivni ugovor takav kakav je, odgovara poslodavcu, a u značajnom dijelu i većinskim sindikatima u prosvjeti  i da taj pakt funkcionira bez obzira na promjenu vlasti, a sindikat Preporod se 's time ne želi pomiriti'.

"Kolektivni ugovor star je već četvrt stoljeća i oslikava stanje u školstvu 2000./2001. u 2024. i odavno je trebao završiti u muzeju", smatra Stipić i dodao kako očekuju da će novi KU biti sve ono što postojeći nije, odnosno KU po mjeri zaposlenika u osnovnim i srednjim školama.

Dolaskom na prosvjed podršku je dao i glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin koji je rekao kako očekuje razuman socijalni dijalog i da nema nikakvog razlog da resorni ministar nije pozvao na pregovore i kolege iz prosvjete.
"Očekujemo dovršetak započetog procesa i da će biti puno brži i učinkovitiji, jer Ministarstvo zna sve naše  zahtjeve i u razumnom roku očekujemo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora", dodao je.