Iz obrazovanja

Grad Karlovac i Sindikat u predškolskom odgoju i obrazovanju potpisali dodatak KU

04.07.2024 14:10 KARLOVAC, 4. srpnja 2024. (Hina) - Dodatak kolektivnom ugovoru kojim se plaće zaposlenika u dječjim  vrtićima izjednačavaju s plaćama u osnovnom školstvu popisali su u četvrtak karlovački gradonačelnik Damir Mandić i predsjednica Sindikata u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Iskra Vostrel Prpić.
Gradonačelnik je rekao da Grad ispunjava obvezu koja proizlazi iz odluke Vlade o izjednačavanju koeficijenata u predškolskom odgoju i u osnovnim školama. "Hvala nacionalnom i lokalnom sindikatu te ravnateljicama jer smo u otvorenom pristupu i argumentiranom razgovoru došli do rješenja kojim ćemo ispuniti tu zakonsku obvezu i nesmetano izvršiti odluke", poručio je Mandić. Zadovoljan je dijelom dogovora da do kraja godine odgojiteljice zadrže prava koja su imale do sada.

Sindikalna predsjednica rekla je da je Grad Karlovac koji je osnivač dječjih vrtića "Karlovac" i "Četiri rijeke" inače odgovoran u odnosnu na prava zaposlenika. "Cijelo smo vrijeme usklađeni, ali se zbog modela financiranja moraju dogoditi procesi, rebalansi, pripreme", rekla je Vostrel Prpić, napomenuvši da država propisuje, a lokalne zajednice moraju odgovoriti tim zahtjevima. "Pohvaljujemo Karlovac na velikom angažmanu da radnicima u vrtićima osigura ono što im se zakonski propisuje, mada je to uistinu velik izazov u većini slučajeva. Suradnja je na vrlo visokoj razini", ocijenila je.

Gradonačelnik Mandić istaknuo je da je dobro što je na državnoj razini napravljen koncept koji će osigurati svim odgajateljicama jednaka prava i da su se ona izjednačila s pravima u školama. Naveo je da će Grad ove godine s državne razine dobiti 690.000 eura za predškolski odgoj i da je "logično" to usmjeriti u plaće. "Na tržištu je nedostatak stručnog kadra i bio nam je cilj sa svim našim potezima biti poželjni odgajateljicama za rad", rekao je Mandić. Najavio je zapošljavanje još šest odgojiteljica u vrtiću u prigradskom naselju Rečica i izvijestio da je postupak javne nabave za izbor izvođača radova na izgradnji vrtića u četvrti Luščić gotov, izrazivši nadu da neće biti žalbi. "U postupku smo pripreme dokumentacije za dogradnju područne škole u Hrnetiću - dio prostora će biti prenamijenjen za predškolski odgoj. Cilj je da svako dijete ima mjesto u vrtiću", naveo je Mandić.