Iz obrazovanja

Potpisan ugovor o gradnji Glazbene škole Jan Vlašimsky u Virovitici

03.07.2024 11:15 VIROVITICA, 2. srpnja 2024. (Hina) - Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin potpisao je u utorak ugovor o gradnji Glazbene škole Jan Vlašimsky s predstavnikom izvođača radova, tvrtke Prajo beton, Srđanom Predragovićem, a investicija u tu obrazovnu infrastrukturu vrijedna je oko četiri milijuna eura.

Zgrada virovitičke Glazbene škole s koncertnom dvoranom i trgom za muziciranje, gradit će se na mjestu gdje se nekad nalazila ustanova za naobrazbu glazbenika, pored Gradskog kazališta. Glazbena škola imat će osam učionica, rekao je Kirin. Čim se izvođač uvede u radove ostaje mu 18 mjeseci da privede kraju projekt financiran putem ITU mehanizma kojim je osigurano 85 posto novca, a ostatak će biti nadomješten kroz virovitički gradski proračun, dodao je. Gradonačelnik Kirin je istaknuo da je Glazbena škola Jan Vlašimsky, od ukupno 190 takvih obrazovnih ustanova, bila dvije godine za redom proglašena najboljom u Hrvatskoj.

Ravnatelj virovitičke Glazbene škole koja postiže vrhunske domaće, europske i svjetske rezultate Damir Mihaljević glavni je motivator gradnje glazbene ustanove. Mihaljević je kazao da škola ne oskudijeva nastavnim kadrom te se nada da će kao osnovna i srednja, jednog dana prerasti i u akademiju s nekoliko glazbenih odjela. Danas ima 50-ak zaposlenih koji obrazuju ukupno 460 polaznika, među kojima su polaznici matične škole u Virovitici i ispostava u Pitomači i Suhopolju. Rekao je kako u Hrvatskoj  imamo prvakinja i prvaka u glazbi i umjetnosti, založivši se da ih država  tretirao kako i sportaše. Tim više, dodao je, što su virovitički učenici ovjenčani nagradama na svjetskim natjecanjima. Valjalo bi stoga dati takvim virtuozima dodatne bodove pri upisima u visokoškolske ustanove i poticati ih na druge načine da osjete kako društvo potiče kreativan rad, rekao je Mihaljević.