Iz obrazovanja

Umag: Potpisan Kolektivni ugovor s gradskim vrtićima

04.07.2024 14:05 UMAG, 4. srpnja 2024. (Hina) - Novi Kolektivni ugovor koji osigurava trenutno najbolje uvjete za djelatnike gradskih vrtića potpisan je u četvrtak u Umagu u okviru kontinuiranog i proaktivnog socijalnog dijaloga sa svim zaposlenicima gradskog javnog sektora, izvijestili su iz umaške gradske uprave.

Potpisivanju su pristupili gradonačelnik Vili Bassanese, predstavnici umaških ustanova za predškolskih odgoj i obrazovanje, Dječjeg vrtića i jaslica "Duga" i Talijanskog dječjeg vrtića "Girotondo" te Sindikata u ustanovama čiji je osnivač Grad Umag.

Izrazivši zadovoljstvo postignutim dogovorom, gradonačelnik Bassanese istaknuo je da Kolektivni ugovor uvijek mora biti rezultat razumijevanja i odgovornosti svih jer 'između javnih financija iz koje se sustav financira i javne usluge koja ima cijenu troška mora biti balans kako bi sustav bio održiv'. "Zahvaljujem na korektnoj suradnji i socijalnom dijalogu. Predškolski odgoj i obrazovanje, u čemu je grad Umag grad primjer, temelji se na četiri osnovice, od kojih tri ovise o radu Gradske uprave. Prva su prostorni uvjeti, druga je broj djece po odgojnim skupinama, treća osnovica su osobna primanja odgojiteljica, a četvrta kvaliteta rada u odgoju i obrazovanju", poručio je Bassanese.


Podsjetio je kako je grad Umag pokrenuo strateški projekt "Umag grad djece 2010.-2030." gdje je dosad izgrađeno ili rekonstruirano osam novih vrtića, a preostala je izgradnja još jednoga do kraja 2030. godine te da je Grad Umag osigurao uvjete da broj djece u odgojnim grupama u prosjeku bude ispod osam, čime se direktno utječe na kvalitetu rada i odgoja djece. "Grad Umag je upravo kroz sinergijski učinak prva tri uvjeta koja izravno ovise o gradu, stvorio najbolje preduvjete gdje smo javno prepoznati kao grad primjer u Hrvatskoj. Dakle, možemo reći da postoje svi prostorni, tehnički i materijalni uvjeti kako bi naša djeca imala najbolji mogući odgoj i obrazovanje", poručio je Bassanese. Dodao je i kako život u zajednici koji se gradi u Umagu zahtijeva od svih koji rade u javnom sektoru odricanje, strpljenje razumijevanje te odgovornost s obzirom na činjenicu da već dugi niz godina Grad najviše ulaže u odgoj i obrazovanje, odnosno skrb o djeci.