Iz obrazovanja

Više od 200 filmova na Međunarodnom festivalu animacije i stripa Supertoon

22.07.2024 13:26 ZAGREB, 22. srpnja 2024. (Hina) - Međunarodni festival animacije i stripa Supertoon, koji počinje u ponedjeljak u Šibeniku, u svojoj konkurenciji do 26. srpnja donosi više od 200 najnovijih kratkih animiranih filmova iz cijelog svijeta

Filmovi, odabrani između njih 1200 prijavljenih, prikazuju se u četiri kategorije, Grandtoon, Studentoon, Supertune i Plankton, na tri lokacije, u otvorenim kinima Mala loža, Gorica i Đardin. Kategorija Grandtoon s 22 filma predstavlja neke od najboljih kratkih animiranih filmova iz Hrvatske i cijelog svijeta, koje su u posljednje dvije godine snimili vrhunski filmaši i renomirani studiji za animaciju.Sekciju otvara "Žarko, razmazit ćeš dite!"i Veljka i Milivoja Popovića, a iz tog se bloka ističu još "De Imperio" Alessandra Novellija iz BAP kolektiva, "Mee and Burd" nagrađivanog autora (BAFTA) Grega McLeoda te "Flatastic" nastao u francusko-nizozemskoj produkciji autorice Alice Saey. Filmski program prvog dana u Maloj loži zaokružit će natjecateljska kategorija Studentoon s početkom u 22 sata koja ove godine predstavlja 34 noviteta studentske produkcije. Ciklus će započeti filmom "It’s Just a Whole" autorice Biance Scali, a zaključit će ga kratkometražni "Oxide" belgijske animatorice Emme Daelman.

Dio festivalskog programa posvećen djeci i mladima svaki dan u ljetnom kinu Gorica donosi filmove u kojima će, najavljuju organizatori, podjednako moći uživati najmlađi i odrasli. Kategoriju Planktoon otvorit će film "Dendelé Mission" Léa Gagnairea o malenom mišu, a zatvoriti dirljiva priča o psu "Laika, the Brave Dog" Francesca Catarinola. Na istoj lokaciji održava se Panorama animiranog filma s presjekom animiranih filmova za djecu.Svečano otvorenje zaokružit će Supertune u ljetnom kinu Đardin s početkom u 23 sata, kategorija posvećena glazbenim spotovima kojih je ove godine 41.Taj program uvodi publiku u noćni party program, gdje nastupa DJ Slavonio s presjekom raznolikih žanrova poput afroa, housea, tech housea i srodnih pravaca.

Iz programa se  ističu još makedonski projekt "Nebitnina" u Đardinu, gostujući jednosatni festival mikro filma Shcha7sec te audio-vizualna instalacija Live SoundTracK on Mondo DC umjetnika Pakita Bolina u klubu Azimut.Uoči projekcija održava se dnevni program ispunjen jutarnjim radionicama animacije i stripa, Q&A sesijama sa strip autorima i animatorima, izložbama i Sajmu stripa u Đardinu. Osim filmskog dijela, Supertoon surađuje s brojnim lokalnim i međunarodnim strip autorima i autoricama koji se natječu unutar tri različite kategorije - strip albumi, strip magazini i fanzini. Večerašnjem svečanom otvorenju u Maloj loži prethodi otvorenje izložbe "Strip-mobili" u kustoskoj koncepciji Irene Jukić Pranjić u Galeriji Matija. Ulaz na sve programe festivala je besplatan.