Iz obrazovanja

Dodijeljene nagrade „Ivan Filipović" za odgoj i obrazovanje

01.07.2024 11:47 ZAGREB, 28. lipnja 2024. (MZOM) - Nagrade „Ivan Filipović" za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2023. godinu, pet nagrada za životno djelo te 11 godišnjih nagrada, svečano su dodijeljene u četvrtak u Hrvatskome saboru.

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs, čestitavši nagrađenima, zahvalio im je za sav doprinos koji su proteklih godina ostvarili u cijeloj vertikali obrazovanja, od vrtića pa do visokog školstva i znanosti.

Istaknuo je kako njegovo ministarstvo i Vlada misle i paze na sustav odgoja i obrazovanja, argumentirajući to ulaganjima u sustav s više od 2,7 milijardi eura.

Naveo je i brigu o statusu učitelja i zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja poručivši kako će se i dalje činiti maksimalne napore da učitelji, nastavnici i profesori u društvu dobiju mjesto koje zaslužuju.

Na 60. dodjeli nagrada „Ivan Filipović" predsjednica Odbora za dodjelu Nagrade Vesna Bedeković pridružila se čestitkama u ime predsjednika Hrvatskog sabora te poručila kako je biti učitelj poziv, a ne samo zvanje ili zanimanje.

„To je oduševljeno traganje za blagom koje se skriva u brojnim talentima naših učenika, studenata i mladih", istaknula je.

Nagradom „Ivan Filipović" za životno djelo nagrađeni su Ljerka Vidaković u području osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, Vlade Matas u području osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, Drago Bagić u području srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, Vladimir Takšić u području visokog obrazovanja te Bruno Grbac u području znanstvenoga i stručnoga rada u području odgoja i obrazovanja.

Godišnje nagrade „Ivan Filipović" dobile su Eleonora Glavina, Dalia Kager, Anita Čupić, Ivančica Tajsl Dragičević, Ivan Vlainić, Ružica Zucić, Sanda Duk Pritišanac, Zoran Hercigonja, Silvia Vladić Vrban, Nina Pereza te Renata Kobetić.

Nagrade za životno djelo i godišnje nagrade za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu te znanstvenom i stručnom radu nose ime Ivana Filipovića, ilirca, pedagoga i književnika, koji je rođen 1823. u Velikoj Kopanici, a umro 1895. godine u Zagrebu.