Iz obrazovanja

Obilazak gradilišta dječjeg vrtića Fiume: Završetak se očekuje za 10 mjeseci

18.07.2024 07:30 RIJEKA, 17. srpnja 2024. (Hina) - Na granici riječkih četvrti Krnjevo i Zamet gradi se dječji vrtić Fiume za pet vrtićkih skupina, u suradnji Grada Rijeke, Zajednice Talijana Rijeka i Talijanske unije, pa je u srijedu organiziran obilazak gradilišta za predstavnike grada i talijanske nacionalne manjine. 
Riječki gradonačelnik Marko Filipović naveo je da je vrijednost ove investicije oko 3,7 milijuna eura s PDV-om. Od toga je nešto manje od milijun eura osigurano iz Mehanizma oporavka i otpornosti  Ministarstva znanosti i obrazovanja, Talijanska unija je osigurala nešto manje od 800 tisuća eura, a preostali iznos pokriva Grad Rijeka iz svog proračuna, naveo je.

Ugovor o gradnji je potpisan početkom lipnja, nakon čega su ubrzo pokrenuti radovi, a završetak se očekuje za 10 mjeseci, naveo je gradonačelnik. U tijeku je iskop područja budućeg vrtića. Uskoro kreće betoniranje i postavljanje kranske dizalice za nastavak gradnje. Gradi se na građevinskoj čestici površine 3.440 prostornih metara , od čega su 1.843 prostorna metra predviđena kao ozelenjeni prostor i mjesto za igru djece. Kapacitet riječkih dječjih vrtića, nakon otvaranja ovog vrtića, povećat će se 84 mjesta u dvije jasličke i tri vrtićke odgojne skupine. Izvođač radova je tvrtka Magnum Supra iz Dubrovnika, odabrana putem javnog natječaja, koja je do sad izgradila dječje vrtiće u Poreču i Zagrebu. 

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova, istaknuvši da se ovaj projekt ne bi mogao provesti bez odlične suradnje s riječkom gradskom upravom. Grad Rijeka je u protekle tri godine tekućeg mandata u poboljšanje uvjeta u dječjim vrtićima uložio nešto manje od milijuna kuna i otvorio oko 200 novih radnih mjesta u vrtićima, istaknuto je tijekom obilaska gradilišta.