Iz obrazovanja

Pula: Potpisan ugovor s izvođačem radova za dogradnju OŠ Šijana

02.07.2024 08:20 PULA, 1. srpnja 2024. (Hina) - Dogradnjom osnovne škole Šijana u Puli, projekt vrijedan 2,2 milijuna eura bez PDV-a za koji je u ponedjeljak svečano potpisan ugovor s izvođačem radova - tvrtkom "De Conte" iz Labina, osigurat će se uvjeti za prelazak te osnovne škole u jednosmjenski rad i provođenje cjelodnevne nastave.

"Dogradnjom se predviđa proširenje postojeće osnovne zgrade škole u sjevernom dijelu, u prostoru koji se nalazi između i iznad vanjskih sportskih igrališta. Škola trenutno broji ukupno 540 učenika. Dograđeni dio ukupne bruto površine od 930 četvornih metara bi zadovoljio potrebe za 168 učenika i šest učitelja razredne nastave, te bi u svom sastavu, osim šest učionica, imao ulazni hall, sanitarije učenika i učenica, polivalentnu dvoranu, sanitarni čvor za učitelje i spremišta", rekla je pročelnica za društvene djelatnosti grada Pule Ivana Sokolov. Ujedno je najavila da je u pripremi dokumentacija za prijavu na javni poziv za izgradnju nove školske sportske dvorane te da je spremno idejno rješenje koje će ići na suglasnost u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

"Uz školu Šijana, paralelno pripremamo dokumentaciju za izgradnju školskih dvorana osnovnih škola Tone Peruško, Veruda i Vidikovac. Očekujemo postotak sufinanciranja između 80 i 100 posto za sve dvorane. Kad govorimo o pripremi za cjelodnevnu školu, čekamo suglasnost Ministarstva na idejno rješenje dogradnje OŠ Kaštanjer, za što također očekujemo 100 postotno financiranje", dodala je. Vrijednost radova projekta dogradnje osnovne škole Šijana je 2,2 milijuna eura bez PDV-a a provedba ugovora rezultat je prijave u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole".

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić ocijenio je potpisivanje ugovora povijesnim danom za Pulu, Istru i Hrvatsku "jer ulaganje u obrazovanje je najisplativije". "Ovo nije samo ulaganje u zgradu i zidove, nego i u učenike. Projekt je dobar zahvaljujući radu tima u Gradu i zato sam sretan i ponosan što krećemo s dogradnjom škole i da će do kraja mandata ove gradske uprave svi kapitalni projekti započeti sa svojom gradnjom", poručio je te istaknuo da će se dogradnjom OŠ Kaštajner "dovršiti priča" o jednosmjenskoj nastavi. 

Ravnateljica OŠ Šijana Alma Tomljanović zahvalila je osnivaču, Gradu Puli, na razumijevanju prioriteta škole i upornosti u realizaciji projekta istaknuvši kako će se prelaskom u jednu smjenu podići kvaliteta odgojno-obrazovnog rada svih sudionika.