Iz obrazovanja

Sindikat: Štrajku u pulskim vrtićima odazvalo se tri četvrtine zaposlenih

28.06.2024 13:10 PULA, 28. lipnja 2024. (Hina) - Predstavnik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača izjavio je u petak da se jednodnevnom štrajku u pulskim vrtićima odazvalo tri četvrtine zaposlenih, a roditelji su u vrtiće doveli svega 51 dijete, što pokazuje da se 95 posto roditelja solidariziralo s odgojiteljicama. 
Kutlača je rekao kako se radi o tri vrtića u vlasništvu Grada Pule s ukupno 301 zaposlenim, koji skrbe o 1161 djetetu. Dio zaposlenih je na bolovanju, a drugi dio na slobodnim danima ili godišnjem odmoru, u štrajku je sudjelovao 181 radnik, odnosno tri četvrtine zaposlenih. "Primljena su djeca za koju roditelji nisu mogli osigurati čuvanje. U tri vrtića imamo upisano 1161 dijete, a roditelji su danas doveli samo 51 dijete, što znači da ih čak 95 posto nije dovelo djecu u vrtić. Zahvaljujem im na potpori, empatiji i razumijevanju", poručio je Kutlača i kao primjer istaknuo vrtić "Rin Tin Tin", gdje je došlo samo jedno dijete. Sindikat traži izjednačavanje plaća zaposlenih u vrtiću s plaćama zaposlenih u osnovnim školama.

Kutlača je podsjetio da pregovori o tome traju od rujna prošle godine pa smatra kako je došlo vrijeme "da se više ne može samo razgovarati bez da se nešto ne poduzme". "Do sada smo imali dva prosvjeda i danas smo u štrajku. Nastavak pregovora s Gradom najavljen je za srijedu, pa će se tada znati više o toj temi", kaže Kutlača. Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić naglasila je kako se o tom problemu sada počelo razgovarati i na nacionalnoj razini jer takva situacija nije samo u Puli, već svugdje diljem Hrvatske. "Udruga gradova uputila je zahtjev resornom ministarstvu za pronalaženje rješenja, ako se sve bude poklopilo nećemo čekati godinu i pol na rješenje koje nudi gradonačelnik Filip Zoričić. Bude li se uključila država, rokovi za ispunjenje naših zahtjeva o usklađivanju plaća bit će znatno kraći", kaže Cvitić.